Welkom bij het grootste en oudste veilinghuis van Nederland

(020) 6230343 / info@deeland.nl / Weesperstraat 110, 1112 AP Diemen

De Eland

Kopen via veiling

Als oudste en grootste veilinghuis organiseren wij vijf keer per jaar een algemene kunst en antiek veiling. Kopen op een veiling is een unieke ervaring. Het is één van de leukste manieren om uw interieur of verzameling aan te vullen. Maar hoe werkt een veiling nu precies?

Met onderstaande stappen hopen wij u te helpen een beter beeld te krijgen hoe een veiling werkt.


 STAP 1 : KIJKDAGEN

✔   Tijdens de kijkdagen kunt u uitgebreid alle kostbaarheden en andere objecten bekijken en aanraken. Laat u inspireren door onze uiteenlopende collecties : klassiek tot hedendaags, antiek tot design. Alles staat in onze iedere keer speciaal gerichte ‘stijlkamers’ op ruim 4.000 m2 aan toonzalen.

✔   Wij nodigen u van harte uit voor onze kijkdagen. Via onze website kunt u zich aanmelden voor één van de tijdsloten verspreid over  een paar dagen. De toegang is vrijblijvend.

✔   De goede bereikbaarheid van Diemen en onze 300 parkeerplekken maken dat u makkelijk met de auto kunt langskomen. Ook bied het openbaar vervoer u ruimschoots mogelijkheden (trein, tram, bus of metro) om makkelijk bij Veilinghuis De Eland langs te komen.

 

STAP 2 : ONLINE VEILING CATALOGUS

Tijdens de kijkdagen is er veel te zien daarom adviseren wij u vooral om voor uw bezoek aan een van onze kijkdagen al een blik te werpen op onze veiling catalogus. Op onze website kunt de complete veiling catalogus met daarin  de uitgebreide omschrijvingen en foto’s van alle objecten bekijken. De omschrijvingen bevatten vaak afmetingen en opmerkingen over de conditie van de objecten.

In de catalogus wordt gewerkt met afkortingen. De meest voorkomende zijn:

 a.t.p.

Tegen elk aannemelijk bod

jl.

Jaarletter

b.

Breedte

l.b.

Links boven

b.w.g.

Beneden wettelijk gehalte
(zilver, goud of platina)

l.o.

Links onder

br.gew.

Bruto gewicht

m.b.

Midden boven

d.

Diepte

m.o.

Midden onder

gedat.

Gedateerd

mt.

Meesterteken

gemon.

Gemonogrammeerd

r.b.

Rechts boven

ges.

Gesigneerd

sign.

 Met signatuur

h.

Hoogte

t.a.

Toegeschreven aan

 

STAP 3 : DE VEILING

De veiling zijn ‘zaalveilingen’* met live online ondersteuning via diverse kanalen.
De veilingen zijn altijd per opbod. Dit betekent dat er volgens vaste biedstappen** de veilingmeester met de hamer het biedproces begeleid. Alle veilingen worden uitgevoerd volgens de algemene voorwaarden.

*In praktijk betekent dit het volgende: Een veilingmeester zal live alle te veilen objecten ‘afhameren’ en de kopers en geïnteresseerden nemen deel aan de veiling door zich hiervoor online te registeren en in te loggen op het moment van de veiling. Het is in verband met Corona pandemie op dit moment niet mogelijk om de veiling in persoon te volgen vanuit de veilingzaal in het veilinghuis.

**Een biedstap is een verhoging van het geboden bedrag in vaste bedragen (steeds € 20, € 50 of € 100, etc.) omhoog. De grote van de stap is afhankelijk van de hoogte van het te bieden bedrag: bijvoorbeeld €20 per stap bij € 100 tot € 500 en € 100 bij bedragen tussen € 1000 en € 1100.

 

STAP 4 : BIEDEN

Hoe kunt u bieden?
Er zijn diverse mogelijkheden om mee te bieden in onze veilingen:

✔   Online live deelnemen aan de veiling 
De veilingen zijn live online, u kunt via de computer de veiling live volgen en direct meebieden.  Hiervoor gaat u naar live online veiling. Hier kunt u zich aanmelden voor de veiling. Daar krijgt u dan ook automatisch uw biednummer toegewezen.

✔   Liever telefonisch mee bieden?

U kunt ook telefonisch meebieden tijdens onze veilingen. Wij ontvangen graag  per Email uw NAW-gegevens en de lotnummers waarop uwilt meebieden.

✔   Schriftelijk mee bieden?

Bent u verhinderd om live of telefonisch mee te bieden tijdens de veiling? Laat dan tijdens de kijkdagen een schriftelijk bod achter via het ‘commissie formulier’, per Email, of via de website kunt u een maximum bod achterlaten. De veilingmeester biedt dan namens u mee tot het door u opgegeven maximum bedrag.

     

~

 - EEN MAAL, ANDER MAAL - 

 Tijdens de veiling zult u een aantal uitdrukkingen horen van de veilingmeester.
 Om u kennis te laten maken met ons ‘vakjargon’ onderstaand een aantal voorbeelden:

✔ ‘Aan tafel geboden’, ‘Ik ben eruit’, ‘De commissie is eraf’ zijn onder andere uitdrukkingen
wat betekend dat er een schriftelijk bieding is van een bieder die niet actief kan deelnemen in de veiling.

✔ “Eenmaal, andermaal” ; “last chance, fair warning” ; “niemand meer, niemand beter”,
hiermee geeft de veilingmeester aan dat het biedproces op zijn einde loopt.

✔ “In de slag” : betekend dat er nog geboden is tijdens het vallen van de hamer.
Dit betekend dat het bied proces weer verder gaat.

~

 

            

 

Om uw bieding compleet te maken moeten wij u in verband met de WWFT (Wet Witwassen Terrorisme Financiering) vragen om een kopie van uw geldig identiteitsbewijs toe te sturen of te laten zien bij onze administratie.

Link overheid?/ Tool?

 

VEILINGKOSTEN

Alle biedingen zijn exclusief ons courtage en €1,00 kavel geld per catalogusnummer.

Bieding

Courtage (inclusief BTW)

Commissie bieding

30%

Live online

32%

Telefonisch

30%

Lot-Tissimo / The Saleroom

33%

Eventuele extra kosten:

 

Volgrecht

zie toelichting hieronder

 

Volgrecht

 

Het volgrecht is per 1 april 2006 ingevoerd en kan op kunstwerken van deze veiling van toepassing zijn. Het geldt voor originele kunstwerken gemaakt door kunstenaars, die op moment van verkoop nog in leven zijn of waarvan de kunstenaar niet langer dan 70 jaar daarvoor is overleden én onderdaan of inwoner is van een land dat onderdeel of aangesloten is bij de EU of de EER, of een land dat een gelijk volgrecht toekent.

Veilinghuis De Eland zal de wettelijke verplichte volgrechtvergoeding verhalen op de koper en zorgdragen voor de financiële afwikkeling.

De volgrechtvergoeding wordt berekend vanaf € 3.000,- over de verkoopprijs inclusief opgeld (exclusief BTW) en is samengesteld uit de volgende percentages:

Van     € 3.000        t/m      € 50.000         4%

Van     € 50.000      t/m      € 200.000       3%

Van     € 200.000    t/m      € 350.000       1%

Van     € 350.000    t/m      € 500.000       ½%   

Vanaf  € 500.000                                           ¼%

(Met een maximum van € 12.500)

De veiling is een openbare verkoping per opbod, alle aankopen via een veiling zijn bindend, voor meer informatie bekijkt u algemene voorwaarden.
 

Stap 5 :  BETALEN  &  AFHALEN

Gefeliciteerd! U heeft het winnende bod en dus een (kunst-)object gekocht via de veiling. Wat nu?

Na de veiling ontvangt u automatisch een e-mail met de factuur en iDeal link. Voordat u uw aanwinst komt ophalen dient u deze te hebben betaald.

Nu u de factuur heeft betaald kunt u een afspraak maken voor het ophalen van uw nieuwe aanwinst(en). Via onze website kunt u een afspraak maken voor het afhalen van uw aankopen. Eventueel kunt u bij het afhalen uw aankopen ook per pin of contant betalen aan de balie in het veilinghuis.

Wilt u liever laten bezorgen?

Neem contact op met onze transportpartners, verhuizer de Firma Riksen en koeriersdienst Easy to Send.