Carriage clocks

Een 'carriage clock' is een kleine, veeraangedreven klok. Deze werd in Frankrijk ontwikkeld in het begin van de negentiende eeuw. De eerste carriage clock is ontworpen door klokkenmaker Abraham-Louis Breguet (1747-1823) in 1812, die deze opdracht kreeg van keizer Napoleon Bonaparte (1769-1821). Vervolgens werd dit reisklokje gemaakt door andere bedreven klokkenmakers, in opdracht van welvarende, reislustige kopers. Vanaf de jaren dertig van de negentiende eeuw werd de carriage clock in grotere getale gemaakt, waarbij klokkenmakers en Franse ambachtslieden met elkaar gingen samenwerken. Door de industriële ontwikkelingen kwam er in Frankrijk een nieuwe middenklasse op, die graag een dergelijke klok wilden hebben. Waar ze eerst in Parijs werden gemaakt, breidde de productie zich uit en werden ze ook gemaakt in de omgeving van Parijs en in het oosten van Frankrijk, tegen de Zwitserse grens aan. Hierdoor zijn de meeste carriage clocks dan ook gemaakt in de negentiende eeuw en veelal van Franse makelij. Tegenwoordig zijn er nog enkele makers die zich aan het ontwerp wagen, echter zijn deze zeer zeldzaam.

De klokken werden dusdanig ontworpen zodat deze geschikt waren om mee te nemen op reis. Dit is niet alleen te zien aan de hendel, maar ook aan het platform dat zich onder in het mechanisme bevindt. Deze zorgt ervoor dat het op oneffen oppervlakken goed blijft werken, zoals in de koets waar men zich in liet vervoeren. Dit platformechappement is soms zichtbaar door een glazen opening aan de bovenkant van de kast. De kast zelf is vaak van messing en bezet met glas, emaille of porselein.

Carriage clocks zijn in verschillende typen te onderscheiden. De zogeheten 'Capucine' is mogelijk genoemd naar de bel die doet denken aan de kap van de pij van een Kapucijner monnik of refereert naar diens sobere levensstijl. Dit type klok is dan wel bedoeld om op reis mee te nemen, maar heeft niet de balans om in iedere positie te kunnen blijven lopen. De Capucine is verder vaak gemaakt van een goedkoper materiaal.

Een luxere uitvoering wordt een 'pendule d'officier' genoemd, ook draagbaar en rijkelijk bewerkt en gedecoreerd. De carriage clocks in onze veiling zijn een afgeleide van de pendule d'officier, nagenoeg allemaal vervaardigd voor de oosterse markt.

Capucine

Enkele carriage clocks uit onze veiling, zogeheten 'pendule d'officiers'

De klokken werden vroeger met regelmaat weggegeven als jubileum- of pensioenpresent, maar doen het tegenwoordig ook nog altijd erg goed als cadeau en hebben nog altijd een enorme aantrekkingskracht op verzamelaars vanwege het vakmanschap dat aan het maken van de klokjes te pas komt.

Ontdek onze exclusieve collectie carriage clocks in onze aankomende veiling. Wilt u uw interieur verrijken met een tijdloze klok? Neem dan snel een kijkje in onze online catalogus: https://deeland.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?