Over ons

Venduhuis De Eland & De Zon is gevestigd in Diemen, aan de rand van Amsterdam. Op geheel eigen wijze combineren wij geschiedenis, als oudste veilinghuis van Nederland, met toekomst door extra aandacht te hebben voor hedendaagse kunst en (vintage) design.

Onze afdelingen

OUDSTE VEILINGHUIS MET JONGSTE VEILINGMEESTER

Amsterdam Venduhuis De Eland & De Zon is al meer dan 30 jaar een familiebedrijf. Na het overlijden van Peter Trommelen nam zijn vrouw Eva de veilinghamer over, en sinds 1 januari 2021 is die in handen van dochter Elise. Zij is daarmee de jongste veilingmeester van Nederland. Elise geeft op geheel eigen wijze leiding aan Venduhuis De Eland & De Zon. Het is haar missie de drempel van het veilingwezen te verlagen. Kopen op een veiling moet net zo vanzelfsprekend zijn als shoppen op Marktplaats, een bezoek aan de kringloopwinkel of de meubelboulevard

Zelf zegt zij hierover:" De oudere generatie verwacht in een veilinghuis een ouder iemand als directeur. Maar als ze mij gesproken hebben, vervaagt dat. Ik kan juist ontwapenend zijn omdat ik nog jong ben. In het begin had ik het idee dat ik mezelf moest bewijzen. Nu doe ik het op mijn manier. Veel mensen vinden dat leuk en verfrissend, de kunstwereld kan dat wel gebruiken.

"Ik hoop de jongere generatie naar de veilinghuizen toe te kunnen trekken. Het is namelijk een hele leuke manier om iets te kopen en om kunst te kijken. Ik zou veel meer mensen willen uitnodigen om hier langs te komen. Dat is de kracht van een veilinghuis, het is echt een uitje."

"In het nieuws zie je vooral de veilinghuizen die exclusieve stukken veilen, Rembrandts en Banksys die voor astronomische bedragen weggaan. Of mensen kennen alleen tv-programma's als Storage Wars met kopers die jagen op de beste veilingitems in opslagboxen. In de mode zit er qua prijs ook nog een hele wereld tussen Hermès en H&M in, dat geldt ook voor veilingen."

Elise Trommelen in een artikel op Nu.nl

EEN UNIEKE COMBINATIE

Venduhuis De Eland & De Zon is een van de weinige boedelveilinghuizen in Nederland. Het veilinghuis richt zich in alle breedte op kunst, antiek en verzamelobjecten. Elke veiling is een algemene veiling met daarnaast een speciale veiling rondom een thema als Maritiem, Apotheek of Jacht & Buiten. Zo bevat elke veiling een ruim aanbod kunst, antiek, juwelen, verzamelobjecten en design.

Hiermee is Venduhuis De Eland & De Zon aantrekkelijk voor een breed publiek en in een brede prijsklasse. Daarnaast is het grote bereik en expertise, naast de grote beschikbare ruimte, de juiste combinatie om de ideale partner te zijn voor de verkoop van bedrijfscollecties. Met ons grote bereik en expertise en een groot oppervlak aan toonruimte bieden wij een ideale combinatie als partner in de verkoop van uw bedrijfscollectie.

GESCHIEDENIS

In 1796 wordt het Venduhuis De Zon opgericht door de familie Gijselman in Amsterdam. Het is daarmee het eerste veilinghuis dat Nederland kent. Het veilinghuis richtte zich op de verkoop van boedels. Rond 1913 is Veilinghuis De Eland opgericht, vernoemd naar de Elandsgracht in Amsterdam waaraan het is gevestigd. In de jaren '90 worden deze twee boedelveilinghuizen onder leiding van Peter Trommelen verenigd onder de huidige naam Amsterdams Venduhuis De Eland & De Zon. In 2000 verhuist het veilinghuis naar een ruim en industrieel pand aan de Weesperstraat in Diemen. De nieuwe locatie geeft het veilinghuis meer dan 4.000 m2 oppervlakte, verdeeld over meerdere toonzalen. Venduhuis De Eland & De Zon wordt door deze gewaagde stap in één klap het grootste veilinghuis van Nederland.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?