Welkom bij het grootste en oudste veilinghuis van Nederland

(020) 6230343 / info@deeland.nl / Weesperstraat 110, 1112 AP Diemen

De Eland

Over ons

Een stukje geschiedenis van het oudste veilinghuis van Nederland

Met 1796 als vroegste oprichtingsjaar is het Amsterdams Venduhuis De Eland en De Zon het oudste veilinghuis van Nederland met een lange geschiedenis om op terug te blikken.

Het oudste veilinghuis

In 1796 wordt het Venduhuis De Zon opgericht door de familie Gijselman in Amsterdam. Het is daarmee het eerste veilinghuis dat Nederland kent. Het veilinghuis richtte zich op de verkoop van boedels.

Rond 1913 wordt een nieuwe veilinghuis opgericht: Veilinghuis De Eland. Genoemd naar de Elandsgracht waar aan zij is gevestigd. Ook dit veilinghuis is een ‘traditioneel boedelveilinghuis’. Het is het tweede en jongste van de Amsterdams veilinghuizen die later verenigd worden onder de huidige naam Amsterdams veilinghuis De Eland en De Zon.

Familie Trommelen

In 1987 neemt Peter Trommelen Veilinghuis De Eland over en sindsdien staat er een ‘Trommelen’ aan het roer van het veilinghuis. Hij heeft dan al ruimschoots ervaring in het veiling wezen. Al jong leerde Peter namelijk de fijne kneepjes van het veilingvak bij onder andere Veilinghuis Mak van Waay.

Na zijn ‘opleiding’ vervolgende hij zijn weg met het organiseren van zogenaamde ‘vliegende veilingen’ van landhuizen, hotels tot aan kastelen. De markante veilingmeester Peter Trommelen introduceert verder als eerste in Nederland de avond- en weekendveilingen. Hij richt zicht hiermee vooral op de particuliere kopers.

Bij zijn veilinghuis ontmoet Peter ook zijn latere echtgenote, Eva van der Veldt. In 1990 stappen zij in het huwelijksbootje. Niet veel later wordt hun dochter Elise geboren. De veilingbaby groeit letterlijk en figuurlijk op tussen kunst en antiek.

De samenvoeging Veilinghuis De Eland en De Zon

In de jaren ’90 neemt Peter het noodlijdende ‘Oudste veilinghuis van Nederland veilinghuis De Zon' over. Hij voegde de twee veilinghuizen bijeen onder de huidige naam ‘Amsterdams Venduhuis De Eland en de Zon’. Door het groeiende succes wordt -helaas- de unieke locatie in de Jordaan te Amsterdam te klein.

Verhuizing naar Diemen

In het millenniumjaar 2000 wordt van de inmiddels te krappe behuizing in de binnenstad afscheid genomen. Het pand aan de gracht wordt ingeruild voor een ruim en industrieel pand aan de Weesperstraat in Diemen. De nieuwe locatie geeft het veilinghuis meer dan 4.000 m2 oppervlakte verdeeld over meerdere toonzalen. In dit pand is het veilinghuis tot op heden gevestigd.

 

Veilinghuis De Eland en De Zon wordt door deze gewaagde stap in één klap het grootste veilinghuis van Nederland. Vele succesvolle veilingen volgden, waaronder:

✔ De inventaris veilingen van vijf sterren hotels zoals de L’ Europe, The Grand en Hotel Des Indes   

 

✔ Grote nalatenschappen van landhuizen zoals: Buitenplaats Vrede en Rust, Jachtslot Het Oude Koningshuys en landgoed Dyckenburg

 

Een nieuwe directeur

 

Als in 2013 Peter Trommelen overlijdt neemt zijn vrouw, Eva Trommelen - van der Veldt, de hamer over als directeur.

Onder haar leiding maakt het veilinghuis een grote digitalisering’ slag. Hiermee is het een van de eerste veilinghuizen die het tijdperk van digitalisering in het veilingwezen omarmt. Veilinghuis De Eland en De Zon houdt vanaf dat moment de traditionele ‘zaalveiling’, die tevens online veilingen te volgen zijn en er waarbij ook online geboden kan worden. Daarnaast zorgt zij er voor dat haar uitgebreide online catalogi te raadplegen zijn en dat het veilinghuis ook aanwezig is op internationale veilingplatformen.

Naast jaarlijks vijf algemene ‘kunst en antiek veilingen’ worden veilingen van bijzondere collecties en thema veilingen een vast onderdeel geworden van het veilingschema. De thema veilingen, waar onder thema’s als ‘Maritiem’, ‘Animalia’ en ‘Stadsgezichten’, zijn een enorm succes en kunnen op veel belangstelling rekenen.

Oudste veilinghuis met jongste veilingmeester van Nederland.

 

Sinds 1 januari 2021 heeft Elise Trommelen de veilinghamer overgenomen van haar moeder overgenomen. Elise is met haar 30 jaar de jongste veilingmeester van Nederland en treedt daarmee in de voetsporen van haar ouders. Zelf zegt zij hierover; “Met veel trots neem ik het bedrijf van mijn ouders over en zet ik het familiebedrijf voort”.

Bedrijfscollecties

Al jaren is Veilinghuis De Eland en De Zon de partner voor het zogenaamd ‘ontzamelen’ van bedrijfscollecties. Mede door het sluiten van kantoren, en of terug brengen van een kern collectie gaan bedrijven tot de verkoop van collecties. Onder andere zijn wij partners van ABN AMRO bank, Holland America Line, Sanoma, HEMA en British Telecom.

Door onze grote showrooms hebben wij ruimschoots presentatie mogelijkheden. Daarnaast is ons grote bereik, kennis en expertise de juiste combinatie om de ideale partner te zijn voor de verkoop van bedrijfscollecties.

IN DE MEDIA: 

Cash or Trash

In de 2 seizoenen van het SBS programma ‘Cash or Trash’ is Elise als taxateur te zien. ‘Cash or Trash’ wordt gepresenteerd door Martien Meiland, bekend van de tv-programma’s als ‘Chateau Meiland’ en ‘Ik vertrek’ en winnaar van de Gouden Televizier-Ring.

In ‘Cash or Trash’ bieden antiquairs op de meest uiteenlopende kostbaarheden. Voorafgaand worden alle objecten getaxeerd. De taxateurs vertellen over de herkomst en taxatiewaarde van de objecten. Onder andere door Elise, die veel ervaring heeft in het veilingwezen.

Bekijk alle afleveringen : https://www.kijk.nl/programmas/cash-or-trash/9PHy3nS64Vwn

Interessante artikelen en links:

Bedrijfscollecties : https://www.parool.nl/nieuws/kunstwerken-uit-collectie-abn-amro-worden-geveild~bc59e122/

Thema veilingen :

Stadsgezichten : https://www.parool.nl/nieuws/grote-vondst-op-taxatiedag-amsterdamse-stadsgezichten~b25b44f8/
 

Elise Trommelen, jongste veilingmeester van Nederland:  
https://www.parool.nl/nieuws/jongste-veilingmeester-elise-trommelen-ik-voel-me-soms-een-halve-psycholoog~b0d2e6a8/

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1094720225/elise-trommelen-is-jongste-veilinghuis-directeur-ik-ben-niet-zo-schattig-als-ik-lijk