Trapani Armband, Sicilie 18e eeuw

Bloedkoralen gesneden armband, met bengelende Putti in guirlandes, bloemenmanden, gemonteerd op gouden scharnierende armband met bakslot, Renaissance-stijl, vermoedelijk Italië, Sicilië, 18e eeuw
(lichte slijtage bij sluiting).

Sicilië

In het noordwesten van Sicilië, ligt de stad Trapani, deze stad staat bekend om de export van bijzonder koraal. De oorsprong van het koraalproductieproces in Trapani dateert uit de 12e eeuw. Bloedkoraal, een zeldzame en kostbare vondst, gedijt in de diepe wateren met rotsachtige bodems, te vinden rond onderzeese bergen, richels en grotten waar sterke stromingen heersen. Het skelet van dit koraal dient als een waardevolle grondstof voor sieraden.

Bloedkoraal

Deze bloedkoralen armband is niet alleen een sieraad op zich, maar ook een geliefd verzamelobject. Bloedkoraal is van oudsher een materiaal dat werd verzamelend en geëtaleerd in kunstkamers en verzamelingen van de adel en de welgestelden. In het Romeinse Keizerrijk geloofde men bijvoorbeeld dat bloedkoraal magische eigenschappen bezat om het boze oog af te wenden, wat ook verklaart waarom het vaak te zien is op christelijke afbeeldingen van Maria met het Kind. Bovendien werd het koraal ook geneeskracht toegeschreven.

Bekijk in de catalogus

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?