Uitgelicht: Charles van Wijk bronzen

Het Verhaal van Charles van Wijk

Charles van Wijk (1875-1917) begon zijn kunstzinnige reis aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag onder de begeleiding van Eugène Lacomblé. Later vervolgde hij zijn studie in Brussel en Parijs. In 1902 trad hij in het huwelijk met Anna Maris, de dochter van de bekende schilder Jacob Maris.

Bronzen figuur van oude boerin op stoel met breiwerk, gesigneerd, h. 38, br. 32, d. 16 cm.

Verkocht voor hamerbedrag:

€11.000 euro

Bronzen figuur van wandelende boer met handen op zijn rug, gesigneerd, h. 45, br. 16, d. 16 cm.

Verkocht voor hamerbedrag:

€6000 euro

Bronzen figuur van Volendamse vissersjongen met zijn handen in broekzakken, gesigneerd, h. 42, br. 14, d. 12 cm.

Verkocht voor hamerbedrag:

€3000 euro

Een Jong Talent

Het artistieke talent van Van Wijk werd al op jonge leeftijd opgemerkt. Op zeventienjarige leeftijd kreeg hij de opdracht om het borstbeeld van de Turkse diplomaat prins Karadja (1835-1894) te creëren, en zijn gelijkenis was zo treffend dat hij ook de opdracht kreeg om de borstbeelden van Karadja's vrouw en dochter te vervaardigen.

In de Natuurlijke Omgeving

Na zijn studie in Brussel voegde Van Wijk zich als enige beeldhouwer bij de en-plein-air kunstschilders in Nunspeet en Elspeet. Samen met deze schilders trok hij de bossen in en de heide op om lokale boeren ter plaatse in klei te modelleren. Hij hoopte door de modellen in hun natuurlijke omgeving te observeren en schetsen, hun karakter en sentiment vast te leggen. Het publiek was duidelijk gecharmeerd van zijn werk; zijn reeks beeldjes van arbeiders, boeren en moeders met kinderen werd in 1895 tentoongesteld in Pulchri Studio en de gehele collectie werd verkocht.

Een veelzijdig kunstenaar

Van Wijk creëerde niet alleen beelden geïnspireerd door het platteland (Veluwe) maar ook beelden van het vissersleven (Volendam en Scheveningen). Later in zijn carrière vervaardigde hij ook standbeelden en gedenktekens voor monumenten. Als lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam ontving hij talloze onderscheidingen. Als zoon van een bronsgieter was Van Wijk een van de weinige beeldhouwers die de kunst van het bronsgieten volledig beheerste. Zijn bronzen beelden van lokale arbeiders getuigen van zijn aandacht voor menselijke uitdrukkingen en gebaren.

Een Zeldzame Veilingkans

Nog nooit eerder werden er zes bronzen van Van Wijk tegelijkertijd geveild. In 2020 kwamen er slechts twee bronzen van zijn hand op de markt, en daarvoor moeten we teruggaan naar 2015 voor vergelijkbare aanbiedingen. Het feit dat er nu meerdere werken van Van Wijk beschikbaar zijn voor veiling is dan ook opmerkelijk.

Bronzen figuur van buste "de oude Krijntje", gesigneerd, h. 18, br. 17, d. 11 cm.

Verkocht voor hamerbedrag: €1500 euro

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?