Uitgelicht: Jan Hendrik Weissenbruch

Jan Hendrik Weissenbruch (1824-1903) was een Nederlandse kunstenaar die voornamelijk landschappen schilderde. Hierbij trachtte hij de kracht van het Nederlandse platteland vast te leggen en de schoonheid van de natuur weer te geven. Geboren en getogen in Den Haag, bloeide de liefde van Weissenbruch voor kunst al op, op zeer jonge leeftijd. Als kunstenaar van de Haagse School werd hij aangetrokken door de schoonheid van de natuur en vond hij inspiratie in het werk van de kunstenaars van Barbizon, die een meer spontane en expressieve benadering van de landschapsschilderkunst omarmden.

De schilders van Barbizon waren van grote invloed op de gehele Haagse School. De kunstenaarskolonie Barbizon lag bij het bos van Fontainebleau, ten zuidoosten van Parijs. Ook Weissenbruch werd door de schilders van Barbizon geïnspireerd en hij maakte dan ook een pelgrimstocht naar het kunstenaarsdorp. Dit deed hij op late leeftijd; hij was destijds 76 jaar.

Uit deze bijzondere periode mochten wij in onze afgelopen veiling een werk olieverf op paneel veilen. Het werk is getiteld 'Sous Bois' en een vergelijkbaar werk is opgenomen in de collectie van Centraal Museum Utrecht, onder nummer 22122.

Resultaat: 2600 euro.

Kavelnummer: 1056.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?