Uitgelicht: Jan Schoonhoven


Nieuw binnen voor de zomerveiling 2024, een serie van 8 Artist's Proof reliëfprints uit de M-serie in samenwerking met Galerie M Bochum.

Één van de meest prominente Nederlandse minimalistische kunstenaars van de 20e eeuw en bekend als vooraanstaand lid van de 'Nul-Groep'.

Geboren en getogen in Delft werd zijn artistieke talent al op jonge leeftijd zichtbaar, waardoor hij zich inschreef voor de Koninklijke Academie in Den Haag. Zijn werk werd steeds abstracter en al snel ontstonden de eerste typerende horizontale en verticale composities, waar hij destijds nog niet veel succes mee had. In 1946 trad hij in dienst bij de PTT in Den Haag, waar hij tot zijn pensioen zou blijven werken. Hij leefde een sober en bescheiden leven als ambtenaar, maar in zijn vrije tijd bleef hij zich als kunstenaar ontwikkelen.

Samen met kunstenaars Henk Peeters (1925-2013), Armando (1929-2018), Jan Henderikse (1937-) en Kees van Bohemen (1928-1985) werd in 1958 in huize Schoonhoven de Nederlandse Informele Groep opgericht, die in 1960 overging in de Nederlandse Nul-beweging (ontstaan in de internationale context van ZERO). Deze bewegingen streefden naar het minimaliseren van de persoonlijke invloed van de kunstenaar, waarbij ze alledaagse voorwerpen isoleerden en herhaalden om zo het persoonlijke en spontane in kunst te vermijden.

Schoonhoven begon zijn eerste reliëfs te creëren in ribkarton, welke zich ontwikkelden tot zijn kenmerkende architectonische reliëfs. Hij liet zich inspireren door details uit het straatbeeld van Delft, zoals hekjes en dakpannen. Zijn herhaling van geometrische vormen gaf zijn werk een bijzondere esthetiek, waarbij lichtval en schaduw een cruciale rol speelden.

In 1967 brak hij internationaal door met het winnen van de tweede prijs op de Biënnale van Sao Paulo. Zijn monochrome reliëfs blijven tot op heden herkenbaar en zeer geliefd. Voor onze zomerveiling veilen wij 8 reliëfs op papier.
Meer details zijn te vinden in onze catalogus online.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?