Uitgelicht: Map met werken van Anton Heyboer (1924-2005)

Map met unieke tekeningen, allen gesigneerd en gedateerd, Oost-Indische inkt / pastel op handgeschept papier 64 x 98 cm.

Komt met schutkarton inclusief persoonlijk bericht:

Voor Harry, na medicijnvergiftiging ging ik afkikken en verloor daarin deze zomer mijn gehele persoonlijkheid, ik werd volledig kwetsbaar. De etser die ik altijd geweest was, was gevoelsmatig voor mij een andere wereld geworden. In de nieuwe wereld die ik inging als onbetekenend mens bouwde ik mijzelf door deze tekeningen weer op tot arbeid en het geloof in mijzelf. Toen dit hersteld was verloor ik de sensitieve lijnvoering en kon ik dit niet meer creëren. Van deze tekeningen is er niet één verkocht of weg, ze zijn allen in deze map aanwezig en overgegeven aan Harry.

+/- 58 tekeningen

Januarie 1982

Anton Heyboer 1982.

Herkomst: direct verkregen van de kunstenaar.

Veilinghuis De Eland & De Zon biedt een heel bijzonder veilingobject aan: een map bestaande uit tekeningen van de hand van de bekende kunstenaar Anton Heyboer. De tekeningen, vervaardigd met Oost-Indische inkt en pastel op handgeschept papier, meten elk 64 x 98 cm. Het geheel, inclusief schutkarton met persoonlijk bericht, is afkomstig van de kunstenaar zelf.

De aangeboden map werpt licht op een specifieke periode in Heyboers leven. Gedateerd rond januari 1982, markeert het een tijd van persoonlijke turbulentie, waarbij de kunstenaar, na medicijnvergiftiging, 'zijn persoonlijkheid verloor' en kwetsbaarheid ervoer. Deze ervaring wordt in verband gebracht met een artistieke transformatie, waarin Heyboer zichzelf, voorheen een gewaardeerd etser, heropbouwde via deze tekeningen.

De tekeningen, allen gesigneerd en gedateerd, dienen als visuele vertellingen van Heyboers innerlijke reis. Het 'Systeem', een herhaaldelijk terugkerend motief, vormt een opmerkelijk aspect. Vergezeld van sporadische notities, bevatten de tekeningen een persoonlijke reis, die Heyboer als te persoonlijk en intiem beschouwde voor de commerciële verkoop.

Het bijgevoegde schutkarton, met een persoonlijke boodschap aan een vriend, is een uniek stuk. Het is contemplair geschreven en schetst Heyboers visie op zijn kunstenaarschap, met een zichtbare verschuiving nadat hij verslavingszorg had gekregen. De datering rond 1982 is interessant, gezien de verandering in Heyboers publieke perceptie, mede beïnvloed door publicaties en de overgang naar directe verkoop vanuit zijn woning in Den Ilp.

De map belicht een cruciale fase in Heyboers carrière. Niet lang daarvoor was hij nog een gevierd internationale kunstenaar, maar hij onderging na 1974, door de publicatie van "De Drie Bruiden van Anton Heyboer", een perceptuele verschuiving naar een meer clownesk figuur. Dit resulteerde in een breuk met galeries en een verandering in zijn artistieke repertoire.

De map met tekeningen biedt niet alleen een visuele verkenning van Heyboers artistieke ontwikkeling, maar dient tevens als historisch document van zijn persoonlijke en professionele transitie. Haar uniciteit ligt niet alleen in de artistieke waarde van de tekeningen, maar ook in de context die ze bieden voor een diepgaand begrip van Heyboers leven en werk.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?