Uitgelicht: Tantalus

Tantalus is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was de zoon van Pluto en Zeus. Zijn vader Zeus wilde hem betrekken bij het leven van de Olympische goden, echter misdroeg hij zich vreselijk.

Zeus strafte zijn zoon en stuurde hem naar Tartarus in de onderwereld. Daar kreeg hij een drievoudige straf. Hij moest middenin een vijver staan, waar het water tot zijn lippen staat. Telkens als hij een slok water wilde drinken zakte het water naar de bodem. Tevens hingen er vlak boven zijn hoofd allerlei lekkere vruchten, echter als hij iets wilde plukken, werden ze door een stormwind weggeblazen.

Ten slotte hing er een enorm rotsblok boven zijn hoofd dat ieder moment op hem kon vallen.

Zo bleef hij voor eeuwig en altijd dorst en honger houden en bleef hij vrezen voor zijn leven. Het gewenste, eten en drinken, was nabij, maar hij kon het net niet krijgen.

Door deze martelgang van Tantalus, wordt gesproken van een Tantaluskwelling wanneer iemand iets graag wil, dit binnen handbereik is, maar tegelijkertijd onbereikbaar blijft.

Het object op de foto, dat wij in onze veiling aanbieden, wordt een zogeheten Tantalus genoemd. Dit is een klein kastje met daarin karaffen. Bijzonder aan de Tantalus is dat er een slot aan zit dat standaard gesloten is. Dit zodat alleen degene met de sleutel bij de drank kan en, van oudsher de bedienden en jonge zonen, er niet bij kunnen. Zij kunnen het wel zien, maar het niet opdrinken; een verwijzing naar de onbevredigde verleidingen van de Griekse Tantalus.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?