Kopen via veiling

Venduhuis De Eland & De Zon organiseert vier keer per jaar een algemene kunst- en antiekveiling. Kopen op een veiling is een unieke ervaring. Het is één van de leukste manieren om uw interieur of verzameling aan te vullen.

STAP 1: KIJKDAGEN

Voordat de veiling van start gaat, organiseren wij kijkdagen. Op deze dagen kunt u uitgebreid alle te veilen kostbaarheden en andere objecten bekijken. Laat u inspireren door onze uiteenlopende collecties: klassiek tot hedendaags, antiek tot design. Alle voorwerpen staan in onze iedere keer speciaal ingerichte 'stijlkamers' op ruim 4.000 m2 aan toonzalen.
Kijkdagen zijn vrij toegankelijk van 10:00 - 17:00 uur. De goede bereikbaarheid van Diemen en onze 300 parkeerplekken maken dat u makkelijk met de auto kunt langskomen. Ook per openbaar vervoer kunt u Veilinghuis De Eland & De Zon eenvoudig bereiken (trein, tram, bus of metro).

STAP 2: ONLINE VEILING CATALOGUS

Tijdens de kijkdagen is er veel te zien. Daarom adviseren wij u vooral om voor uw bezoek aan een van onze kijkdagen al een blik te werpen op onze veiling catalogus. Op onze website kunt u de complete veiling catalogus met daarin de uitgebreide omschrijvingen en foto's van alle objecten bekijken.
De omschrijvingen bevatten vaak afmetingen en opmerkingen over de conditie van de objecten.
In de catalogus wordt gewerkt met afkortingen.

De meest voorkomende zijn:

 • a.t.p. Tegen elk aannemelijk bod
 • jl. Jaarletter
 • b. Breedte
 • l.b. Links boven
 • b.w.g. Beneden wettelijk gehalte (zilver, goud of platina)
 • l.o. Links onder
 • br.gew. Bruto gewicht
 • m.b. Midden boven
 • d. Diepte
 • m.o. Midden onder
 • gedat. Gedateerd
 • mt. Meesterteken
 • gemon. Gemonogrammeerd
 • r.b. Rechts boven
 • ges. Gesigneerd
 • sign. Met signatuur
 • h. Hoogte
 • t.a. Toegeschreven aan

STAP 3: DE VEILING

De veiling zijn 'zaalveilingen'* met live online ondersteuning via diverse kanalen.

De veilingen zijn altijd per opbod. Dit betekent dat er volgens vaste biedstappen** de veilingmeester met de hamer het biedproces begeleidt. Alle veilingen worden uitgevoerd volgens de algemene voorwaarden. Klik hier voor de Algemene voorwaarden voor kopen via veiling. Voor kopen op een veiling geldt een onderzoeksplicht. U krijgt de gelegenheid om de kunstobjecten vooraf te bekijken en te inspecteren tijdens onze kijkdagen, tevens kunt u voorafgaand aan de veiling conditierapporten aanvragen.

* In praktijk betekent dit het volgende: Een veilingmeester zal live alle te veilen objecten 'afhameren' en de kopers en geïnteresseerden nemen deel aan de veiling door zich hiervoor online te registeren en in te loggen op het moment van de veiling.

** Een biedstap is een verhoging van het geboden bedrag in vaste bedragen (steeds € 20, € 50 of € 100, etc.) omhoog. De grootte van de stap is afhankelijk van de hoogte van het te bieden bedrag: bijvoorbeeld €20 per stap bij € 100 tot € 500 en € 100 bij bedragen tussen € 1000,- en € 2000,-

STAP 4: BIEDEN

U kunt op vier manieren uw favoriete kavel bemachtigen:

1) Live online bieden

Om een bieding te kunnen doen moet u eerst zijn aangemeld en tevens zijn ingelogd. Ga naar onze CATALOGUS en druk op REGISTREER, vul u uw gegevens in. Na confirmatie van uw e-mailadres kunt u inloggen.

U kunt hier, op de pagina veelgestelde vragen, de handleiding vinden.

2) Schriftelijk bieden

U kunt op twee manieren schriftelijk meebieden:

A) via de online catalogus

Hiervoor dient u zich eerst te registreren en vervolgens in te loggen. Hierna kunt u uw favoriete kavels toevoegen aan uw favorieten en kunt u bij het desbetreffende lot een maximum schriftelijke bieding uitbrengen. Dit kan tot een uur voor de zitting. Tijdens de zitting zal de veilingmeester namens u meebieden en proberen het lot te verwerven tegen een zo laag mogelijke prijs, met als maximum het door u aangegeven bedrag .

B) Via een biedformulier

Naast het schriftelijk online bieden, kunt u ook een biedformulier fysiek invullen. Tijdens de kijkdagen ligt dit voor u klaar bij de receptie. U kunt uw bieding ook per e-mail doorgeven.

3) Telefonisch meebieden

U kunt ook telefonisch meebieden tijdens onze veilingen. U wordt dan tijdens de veiling door een van onze medewerkers gebeld op het door u opgegeven telefoonnummer. U biedt live mee via de medewerker. Graag ontvangen wij per e-mail uw wens tot telefonisch meebieden en de betreffende lotnummers, ruim voorafgaand aan de veiling.

4) Aftersale

Sommige objecten blijven onverkocht. Na de veiling blijven deze objecten voor een korte periode beschikbaar voor naverkoop. In onze online catalogus staat welke objecten in Aftersale zijn opgenomen en u kunt een bod achterlaten. Hierbij geldt: wie het eerst komt, krijgt het bod toegewezen, mits het aan de limietprijs (richt/taxatieprijs) voldoet. Let op: dit is handwerk, de veilingmeester bepaalt of een bod voldoende is en wijst het vervolgens wel of niet aan u toe. Als u het item daadwerkelijk heeft gewonnen, krijgt u een factuur opgestuurd via de e-mail.

STAP 5: KOSTEN

De koopprijs bedraagt het hamerbedrag vermeerderd met een toeslag voor opgeld en BTW en (indien van toepassing) met verschuldigd volgrecht.

A) Opgeld

Venduhuis De Eland & De Zon hanteert de volgende percentages voor opgeld:

Bieding Courtage (inclusief BTW)

Commissie bieding

30%

Live online

32%
Telefonisch 30%

Lot-Tissimo / The Saleroom

30% ( + 5% Lot-Tissimo courtage)
Eventuele extra kosten:
Volgrecht zie toelichting hieronder

B) Veilingkosten

Alle biedingen zijn exclusief ons courtage en €1,00 kavel geld per catalogusnummer.

C) Volgrecht

Volgrecht is een vergoeding voor originele kunstwerken gemaakt door kunstenaars, die op moment van verkoop nog in leven zijn of waarvan de kunstenaar niet langer dan 70 jaar daarvoor is overleden. Veilinghuis De Eland & De Zon zal de wettelijke verplichte volgrechtvergoeding verhalen op de koper en zorgdragen voor de financiële afwikkeling.

De volgrechtvergoeding wordt berekend vanaf € 3.000,- over de verkoopprijs inclusief opgeld (exclusief BTW) en is samengesteld uit de volgende percentages:

Percentage
Van € 3.000 t/m € 50.000 4%
Van € 50.000 t/m € 200.000 3%
Van € 200.000 t/m € 350.000 1%
Van € 350.000 t/m € 500.000 0,5%
Vanaf € 500.000 0,25%

(Met een maximum van € 12.500)

STAP 6: BETALEN

Gefeliciteerd! U heeft het winnende bod en dus een (kunst-)object gekocht via de veiling.

Let op: De veiling is een openbare verkoping per opbod. Dat betekent dat alle aankopen via een veiling bindend zijn, voor meer informatie bekijkt u de algemene voorwaarden.

Na de veiling ontvangt u automatisch een e-mail met de factuur en iDeal link.

STAP 7: AFHALEN

Tijdens onze afhaaldagen, een periode van twee weken, kunt u uw nieuwe aanwinsten komen ophalen. Voordat u uw aanwinst komt ophalen dient u deze te hebben betaald.

Via onze website kunt u een afspraak maken voor het afhalen van uw aankopen.

Eventueel kunt u bij het afhalen uw aankopen ook per pin of contant betalen aan de balie in het veilinghuis.

Wilt u liever laten bezorgen? Neem contact op met onze transportpartners, verhuizer de Firma Riksen en koeriersdienst Easy to Send. Venduhuis De Eland & De Zon verzendt zelf niet.

- EEN MAAL, ANDER MAAL -

Tijdens de veiling zult u een aantal uitdrukkingen horen van de veilingmeester.

Om u kennis te laten maken met ons 'vakjargon' onderstaand een aantal voorbeelden:

 • "Aan tafel geboden", 'Ik ben eruit', "De commissie is eraf" zijn onder andere uitdrukkingen wat betekent dat er een schriftelijk bieding is van een bieder die niet actief kan deelnemen in de veiling.
 • "Eenmaal, andermaal", "last chance, fair warning", "niemand meer, niemand beter" hiermee geeft de veilingmeester aan dat het biedproces op zijn einde loopt.
 • "In de slag" betekent dat er nog geboden is tijdens het vallen van de hamer. Dit betekent dat het bied proces weer verder gaat.
Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?