Cameeën: een eeuwenoud fashion statement

Van de klassieke oudheid tot aan hedendaagse mode-iconen, 'de camee' heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad. Cameeën hebben een lange historie en zijn nooit 'out-of-fashion'.

Juwelencollectie van Fenty, het modellabel van Rihanna, bestaande uit oorhangers, colliers en ringen met cameeën.

Cameeën zijn al sinds de oudheid zeer gewild. Griekse en Romeinse ambachtslieden maakten al cameeën, waarbij ze de juwelen sneden uit kwarts, sardonyx, onyx en glas. In de juwelenhandel bestond een klassenverschil: welvarende kopers bestelde cameeën van edelstenen, terwijl de lagere sociale klassen de goedkopere glazen versies kochten.

Vanaf de 18e eeuw worden cameeën gedragen zoals wij dat nu kennen. Gevat in een montuur werd de camee overal voor gebruikt: tiara's, riemen, broches, colliers en armbanden. Napoleon Bonaparte en Queen Victoria waren grote liefhebbers en werden heuse trendzetters van hun tijd, want zij zorgden voor grote vraag naar de camee in de 19e eeuw.

Kroon van Napoleon, "Couronne de Charlemagne", collectie van het Louvre.

De meeste cameeën zijn gemaakt van schelpen. Een schelp is namelijk een zacht materiaal, is gemakkelijk te vinden in en komt voor in vele soorten en kleuren. Hierdoor is het gemakkelijk te bewerken en variaties te creëren. Een andere bijzondere gravure is de Italiaanse lavacamee. Deze zijn gemaakt van kalksteen en werken oorspronkelijk gemaakt door steen dat werd gegraven rondom de voet van de Vesuvius bij de door uitbarsting bedolven stad Pompeii. Nadat de ruïnes werden ontdekt werden de versteende lava cameeën verkocht als souvenirs voor toeristen op hun Grand Tour.

Voor onze aankomende voorjaarsveiling hebben wij diverse juwelen bezet met cameeën in onze collectie. U kunt nu een kijkje nemen in onze online catalogus.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?