Aubusson Wandkleed

Veilinghuis De Eland & De Zon bereidt zich voor op de najaarsveiling die plaatsvindt in november, en een van de hoogtepunten van deze aankomende veiling is een uitzonderlijk 17e-eeuws handgeweven Aubusson wandkleed met een allegorische afbeelding van de intrede van de lente. Dit museumwaardige kunstwerk is afkomstig uit een kasteel in Spanje en wordt verwacht te worden geveild voor een geschatte waarde van € 8.000 tot € 12.000.

Aubusson Tapijten: Een eeuwenoude Franse kunstvorm

Aubusson, een pittoresk stadje in Frankrijk, staat al eeuwenlang bekend om zijn befaamde Aubusson-tapijten. Deze uitzonderlijke textielkunstvorm heeft zijn oorsprong in de 14e eeuw en verwierf zijn technische en artistieke verfijning dankzij invloeden uit Vlaanderen. De traditie van Aubusson-tapijten wordt vaak toegeschreven aan Vlaamse wevers die zich er vestigden in de 16e eeuw, na hun vlucht voor religieuze onrust.

In de hoogtijdagen van de 16e en 17e eeuw bereikte de fabricage van wandtapijten in Aubusson zijn hoogtepunt. In 1665 verleende de invloedrijke Franse minister Jean-Baptiste Colbert patenten aan de ateliers van Aubusson, waardoor ze een koninklijke status verkregen.

Aubosson Wandkleed
Aubosson Wandkleed

UNESCO-Erkenning

Sinds 2009 prijkt het Aubusson-tapijt op de UNESCO-erfgoedlijst, waardoor de rijke traditie en het vakmanschap van deze Franse kunstvorm internationale erkenning hebben gekregen en Aubusson een belangrijk centrum voor textielproductie is geworden.

Bij Veilinghuis De Eland & De Zon wordt het prachtige Aubusson-tapijt met een allegorische afbeelding van de intrede van de lente geveild, met een taxatiewaarde tussen € 8.000 en € 12.000.

Veilinghuis De Eland & De Zon nodigt zowel ervaren verzamelaars als nieuwkomers in de wereld van kunst en antiek uit om deel te nemen aan deze opwindende veiling, die een unieke kans biedt om een stukje geschiedenis te verwerven. De veiling vindt plaats in november, en meer informatie, evenals de mogelijkheid om het wandkleed te bezichtigen, is beschikbaar op onze website.

Zie kleed in de catalogus

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?