Schilderij van Pieter Haaxman

Haaxman, Pieter, Figuren op marmeren tuinbank in het park vergezeld door jachthond, gesigneerd rechts onder, paneel 31 x 58 cm. Gewaardeerd tussen de 2.000 en 3.000 euro.

Een Historische Ontdekking in Den Haag

Wat dit kunstwerk bijzonder maakt, is de rol die de Haagse "Ver-Hüellbank" erin speelt. Deze bank, die momenteel nog te vinden is in De Scheveningse Bosjes, heeft een rijke geschiedenis. Het dankt zijn bestaan aan jonkheer Henry Christiaan Arnoud Ver-Hüell, die tussen 1864 en 1882 een grootschalige herinrichting van het duingebied initieerde. Als blijk van waardering werd besloten om een blijvend monument op te richten. De beeldhouwer Eugène Lacomblé ontwierp de bank, die in september 1881 werd voltooid. Helaas heeft jonkheer Ver-Hüell de onthulling niet meer mogen meemaken, omdat hij enkele weken daarvoor aan hartkwalen overleed.

Pieter Haaxman
Pieter Haaxman

Een Bewaard Erfgoed

Het is geen toeval dat deze bank nog altijd te bewonderen is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitse bezetter begon met de aanleg van de Atlantikwall in 1942, werd de Ver-Hüellbank zorgvuldig gedemonteerd en opgeslagen. Pas in 1956 keerde de bank terug naar het park, zij het op een andere locatie, maar nog steeds met een schilderachtig uitzicht over de vergrote en hervormde Waterpartij.

Inspiratie voor Kunst

Opmerkelijk is dat de "Ver-Hüellbank" regelmatig als achtergrond diende voor schilderijen van de Haagse kunstenaar Pieter Haaxman. Echter, in het kunstwerk dat nu ter veiling wordt aangeboden, wordt de bank in volle glorie weergegeven, waardoor het een unieke positie inneemt in zijn oeuvre.

Dit paneel, met zijn prachtige geschilderde tafereel en historische banden met Den Haag, belooft een gewild veilingstuk te worden, zowel voor kunstverzamelaars als voor liefhebbers van lokale geschiedenis. De Eland & De Zon kijkt uit naar de veiling in november.

Haaxman signatuur
Haaxman signatuur

Zie het werk hier in de catalogus

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?