De unieke privé verzameling van Aris Bouwens

Wij veilen tijdens najaarsveiling de unieke privé verzameling van de markante West-Friese Aris Bouwens, bekend van zijn museumwinkeltjes in Noord-Scharwoude en optredens met West-Friese verhalen.

De nalatenschap bevat een omvangrijke verzameling van staartklokken, volkskunst en naoorlogse Noord-Hollandse Naïeve. Alles in het thema: Noord-Holland, (West-) Friesland en zijn pracht en praal.

Noord-Hollandse Naïeve

De laatste Elfstedentocht van 1997, feestelijke keuvels en Sinterklaasavond, de intocht van het circus, bijzondere momenten. Maar ook de minder opvallende ophaalbrug, de wandeling over de dijk, drie grote haspels voor werkzaamheden aan een kanaal of de kaasmarkt in Alkmaar.
Een greep uit de bijzondere verzameling Noord-Hollandse (West-Friese) naïeve schilderijen die het alledaagse leven na de oorlog weergeven, in onder andere Twisk, Niedorp, Alkmaar en Kolhorn, met werken van Dirk Breed, Jannie Kuiper, Cor Kaaij, Jaap en Dirk Oudes.

Staartklokken

Met maar liefst 40 staartklokken, in alle vormen en maten, biedt deze verzameling een fascinerende blik op 18e- en 19e-eeuws vakmanschap en de cultuur van vervlogen tijden. Klokken met lange en korte staarten, zoals de 'Dikkop', 'Spinnekop', 'Schippertje' en het 'Notarisklokje', ontbreken niet. Wat de collectie bijzonder maakt, is de brede verscheidenheid aan mechanieken: Bijbelse voorstellingen zoals het Abrahamsoffer en Salomo's oordeel, typerende mechanieken voor de Amsterdamse markt met 'scheepjes meer zeemeerminnen', of alledaagse taferelen zoals kinderen in de speeltuin, het boerenleven, soldaten of de eerste ballonvaart.

Volkskunst: Koekplanken en Koekprenten

Het 'koekenbakken' is Aris Bouwens met de paplepel ingegoten. Komend uit een bakkersfamilie had hij altijd al een grote fascinatie voor koekplanken. Dit heeft geresulteerd in een bijzonder omvangrijke collectie van ruim 300 koekplanken. De verzameling representeert de geschiedenis en evolutie van de koekplank, ook wel 'prent' in vakjargon genoemd.

Het snijden van 'koekprenten' bloeide op in de 17e en 18e eeuw en is een van de meest typerende vormen van Hollandse volkskunst. De koekplanken tonen scènes uit het dagelijks leven, boordevol symboliek. Zo staat het hert voor een gezond en lang leven, de hond voor trouw en de leeuw voor waakzaamheid. Sommige planken hebben een seksuele connotatie, zoals bij vissers of schoorsteenvegers, of juist religieus. Na de Reformatie verbood het protestantse bewind de verering van Rooms-Katholieke heiligen, zoals Sint Nicolaas. Dit leidde zelfs tot een heuse Sint-Nicolaasoproer, waarbij uiteindelijk het volk won en Sint Nicolaas tot op de dag van vandaag wordt vereerd met speculaas als traditie.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?