Neo-impressionistische schilderijen bij Veilinghuis De Eland & De Zon

Recentelijk hebben we bij Veilinghuis De Eland & De Zon enkele schitterende werken van prominente Nederlandse neo-impressionisten mogen veilen. Drie opmerkelijke kunstenaars stonden centraal: Co Breman, Hart Nibbrig en Jakob Nieweg.

Neo-Impressionisme in Nederland: Een historische context

De baanbrekende technieken van kunstenaars als Georges Seurat en Paul Signac markeerde een verschuiving in de kunstwereld.

Door het zorgvuldig opbouwen van het werk met kleine stippen en strepen konden zij op een nieuwe manier de werkelijkheid weergeven. De kunstcriticus Félix Fénéon verwees naar Seurats techniek als 'neo-impressionistisch', waarna deze term blijvend zou worden gebruikt voor het werk van Seurat, Signac en hun navolgers.

Het Belgische kunstenaars collectief Les Vingt bracht werken van contemporaine Nederlandse en Belgische schilders samen met schilderijen van onder meer Cézanne, Van Gogh en Seurat en Signac. Één van de leden van dit avant-gardistisch genootschap was de Nederlandse Jan Toorop, die ervoor zorgde dat deze ideeën hun weg naar eigen land wisten te vinden.

In 1889 werden dergelijke werken voor het eerst in Nederland getoond, echter werd het op deze Amsterdamse tentoonstelling niet gewaardeerd en weggezet als "stippelmanie der vibristen". Toorop organiseerde nogmaals een tentoonstelling in 1892, waar het werd opgepikt door diverse Nederlandse schilders. Ook in het Zeeuwse Domburg en het Gooise Laren raakten schilders geïnspireerd en begonnen kunstenaars als Jan Sluijters, Ferdinand Hart Nibberig en Co Breman in deze stijl te schilderen.

In onze Najaarsveiling kwamen werken van diverse Nederlandse neo-impressionisten onder de hamer, waarbij er mooie veilingresultaten zijn behaald.

De kunstenaars in focus

Co Breman

Als lid van de Larense pointillisten liet Breman zien hoe de combinatie van fijne stippels en kleurvegen de sfeer van de Gooise landschappen kon vastleggen.

Co Breman
'Oude windmolen', gesigneerd en gedateerd 1914 rechtsonder, doek, 65 x 53 cm.
Mogelijk de Huizermolen, de molen is in 1916 verplaatst naar Anrhem en is momenteel te zien in het Nederlands openlucht museum.

Kavelnummer 1273

Najaarsveiling 2023; Klassieke schilderijen; vrijdag10 nov.

Verkocht: €18.201 euro

Hart Nibbrig

Nibrig's fijne pointillisme bracht de warme gloed van de Gooise landschappen tot leven, waarbij zijn werken een zorgvuldige verbinding met de Nederlandse natuur onthulden.

Ferdinand Hart Nibbrig
Gezicht op Kudelstaart en Aalsmeer, gesigneerd rechtsonder, tekening, 21 x 30 cm.

Kavelnummer 1198

Veiling: Najaarsveiling 2023; Klassieke schilderijen; vr 10 nov.

Verkocht. : €781 euro

Jakob Nieweg

Nieweg's meesterschap in het schilderen van landschappen, met subtiele penseelstreken, toonde zijn diepe verbondenheid met de Nederlandse natuur.

Jacob Nieweg
Knitwilg voor appelboomgaard, gemonogrammeerd en gedateerd '27 links onder, doek 64 x 54 cm.

Kavelnummer 1576

Veiling: Najaarsveiling 2023; Moderne en hedendaagse kunst; wo 8 nov.

Verkocht. : €781 euro

Blik op de Voorjaarsveiling

Deze schilderijen, die te bewonderen waren tijdens onze kijkdagen, boden een momentopname van het neo-impressionisme in Nederland. De werken van Breman, Nibbrig, en Nieweg getuigen van een tijdperk waarin kunstenaars, geïnspireerd door neo-impressionistische principes, een eigen identiteit vonden in de Nederlandse kunstwereld.

Met elke veiling streven we ernaar om niet alleen kunstwerken voor het voetlicht te brengen, maar ook om een dialoog te openen over de rijke kunstgeschiedenis van Nederland. Houd onze komende Voorjaarsveiling in de gaten voor meer boeiende stukken die de diversiteit van de Nederlandse kunst blijven belichten.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?