Maritiem Veiling

Maritiem Veiling Special

In april organiseert Amsterdams Venduhuis De Eland en De Zon een speciale “Maritiem Veiling”. Deze veiling is onderdeel van de algemene kunst en antiek veiling bestaande ca. 3.000 kavels. 

Onder de hamer:
de kunst collectie van de Holland America Line,
grote verzameling scheepsantiek en kapitale schilderijen met maritieme
voorstelling van meesters van de 18e tot en met de 20e eeuw.


HOLLAND AMERICA LINE
Onderdeel van deze veiling is de kunstcollectie van de Holland Amerika Line vloot. In 1873 vertrok de eerste boot vanuit Nederland richting Amerika. De lijn was de grootste vervoerder van immigranten uit Europa naar de Nieuwe Wereld. Vandaag de dag vaart de vloot bestaande uit 14 schepen langs alle 7 continenten.

Met veel zorg en kennis is de kunst collectie bij elkaar verzameld, uiteenlopend van
17e -eeuwse schilderijen tot aan hedendaagse maritieme kunstobjecten. 

SCHEEPSANTIEK
De collectie van de Maritiem Veiling varieert van 17e eeuws kanon opgedoken uit ‘IJ, V.O.C. zilverstaven afkomstig van het schip de “Bredenhof”, 17e-eeuwse boegbeelden, hakkeborden en mastwortels. En natuurlijk een breed scala aan scheepsinstrumenten zoals: Sextanten, Octanten en Scheepsmodellen.


MARITIEM DOOR DE EEUWEN HEEN
Met de uiteenlopende collectie schilderijen van 18e tot aan 21e  -eeuwse meesters krijgt U een uitstekend beeld van de zowel Hollandse als Internationale maritieme geschiedenis. 

Met name werken van de twee scheepsportretschilders Jacob Spin (1806-1875) en Dirk Antoon Teupken (1801-1845) spreken tot de verbeelding.
De Dordrechtse schilder Frans van den Blijk (1806-1876), Johannes Hermanus Barend Koekoek (1840-1912), Johan Hendrik Boshamer (1800-1852)
zijn onderdeel van deze unieke collectie.


STICHTING VAARKRACHT
Een aantal objecten afkomstig uit de kunstbeeldentuin, georganiseerd door Jachthaven Vinkeveen, Jachtwerf van Vliet, Van der Vooren Glasatelier en Short Stay Houses zijn onderdeel van de veiling. In het bijzonder een handgemaakte glas fusion kunstbank door Ramon Otting. De opbrengst gaat naar stichting VaarKracht. Met het resultaat van de veiling kan de stichting vaartochten organiseren voor kankerpatiënten en hun dierbaren.

Wij bedanken alle sponsoren: Jachthaven Vinkeveen, Mark’s Catering, Wijnkelder Brouwersgracht, Jachtwerf van Vliet, Van Vooren Glasatelier en Short Stay Houses.

Kijkdagen: 5 – 8 april (11-17u.) 

Veiling: start 9 april, bekijk veilingschema